Keski-Pohjanmaan (Vetelin) naisen kansallispuku

Pukua myy

Vetelin käsityön ystävät ry >

Tilaajayhteisö
Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry

Valmistumisvuosi
1996

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Vetelin naisen kansallispuvun suunnitteli maisteri Tyyni Vahter 1947 ja se julkaistiin Suomalaisia Kansallispukuja -vihkossa 1950, johon Alli Touri laati akvarellin puvusta ja sen osista. Taustayhteisönä oli Vetelin kotiseutuyhdistys.
Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry:n pyynnöstä 1992 kansallispukuneuvosto tutki puvun esikuva-aineiston ja kansallispukuraati asiantuntijoineen laati tarkistuksen kokonaissuunnitelman.

Paita

Paita on malliltaan kansanomainen ja juhlava naisen paita. Kangasta on käytetty runsaasti. Paita on pitkä ja kiiloin levitetty. Pääntie on kookas ja nelikulmainen. Kaulus on yksinkertainen, hapsureunainen ja sen päät on yhdistetty edessä reikäompeleella. Hihat ovat leveät. Niiden väljyys on vetopoimutettu sekä kiinnitysreunoistaan että suistaan. Rannekkeet ovat kapeat, nirkkoreunaiset, tikkipistoin ja ronkkauksin koristetut. Kiinnittiminä ovat napinläpipari ja nyöri.

Hame

Parkkumin mallina on Räyringin Lassilasta löytynyt kangasmalli. Komeassa kankaassa lempeän punaiset raidat vuorottelevat leveiden, kapeista raidoista koostuvien sinivoittoisten raitaryhmien kanssa. Runsaasti kolmemetrinen hamekangas laskostetaan vyötäisille.

Esiliinat

Vaihtoehtoja on useita: kuviolliseksi kudotusta harsosta valmistettu, painokankainen ja sinikuvioinen ja vihreä raskista valmistettu. Kaikki ovat kookkaita ja laskoksin vyötäisille koottuja.

Liivi

Liivi on ylälantiolle ulottuva ja nyörityksellä suljettava. Nyörityskaitaleet ovat nurjalla ja vyötäisten yläpuolella. Liivi on kiinteä. Nyöritys loppuu ennen hameen vyötärö-kaitaletta. Liivin olkaimet ovat leveähköt. Laskoskörtit ovat runsaat. Körttien juuresta lähtee vaakasuora laskos keskieteen. Sen avulla liivin helma kohoaa ja antaa tilaa hameelle. Liivin kangas on upeata, punaisen ja vihreän voittoista kalminkkia.

Huivi

Silkkihuivi.

Koristesolki

Messinkinen, neulallinen helysolki kiinnitetään paidan rintamukseen niin, että se on kokonaan näkyvissä.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha. Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Koppa on keskikokoinen ja päällystetty vihreällä, ketjupistoin kirjotulla silkillä. Päähineen pitsiosa, tykki, on pellavakaitaleeseen liittyvä frimodiglai-tyyppinen nyplätty pitsi.

Sukat

Punaiset, vihreät, villaiset tai puuvillaiset.

Jalkineet

Mustat kansallispuvun solkikengät, avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.