Keski-Pohjanmaan miehen kansallispuku

Pukua myy

Kaavoja ja ohjeita saa: Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry>

Kuva:
© Helmi Vuorelma Oy

Tilaajayhteisö
Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry

Valmistumisvuosi
1996

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Ensimmäinen kansallispukuversio tehtiin 1961 Keski-Pohjanmaan Maakuntaliiton pyynnöstä ja Toini-Inkeri Kaukosen asiantuntemuksella. Puku muuntui ajan myötä ja Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura pyysi kansallispukuneuvostoa tarkistamaan sen esikuva-aineistoaan vastaavaksi. Tämä aineisto on Kansallismuseon kokoelmissa.

Paita

Paidan kangas on puolipellavaista tai pellavaista palttinaa. Siinä on etu- ja takakappale, joita kaksinkertainen kaarroke yhdistää. Edessä on laskostus ja sen keskellä kaitaleella vahvistettu halkio. Kaulus on kiinnitetty kauluriin. Hihansuut on vetopoimutettu. Rannekkeet ovat leveät. Kaulus, halkio ja rannekkeet on suljettu lankanapeilla. Sivuhalkioissa on kolmiomainen vahviketilkku.

Huivi

Musta, sininen tai valkea silkkihuivi.

Housut

Housut ovat pitkät ja kapealuukkuiset. Kangas on tummansinistä sarkaa. Taskut ovat sivusaumoissa. Luukun ja vyötärökaitaleen sulkimena ovat kannalliset messinkinapit. Housujen kannattamina voi käyttää nahkaisia olkaimia, jotka tarvitsevat omat nappinsa.

Liivit

Puvussa on kaksi vaihtoehtoa liiviksi: puvussa oli poikkiraitainen, kaksirivinen liivi, joka tarkistettiin esikuviensa mukaiseksi. Napit ovat kannalliset ja hopeaa. Toisena on punavoittoisesta, kapearaitaisesta parkkumista tehty, yksirivisesti napitettu. Napit ovat kannalliset ja messinkiä. Poikkiraitaisessa takakappale on vuoripellavaa, pystyraitaisessa liivin kangasta ja teräväkulmaisilla läppäkörteillä varustettu. Molemmissa on pysty kaulus ja liivintaskut.

Röijy

Tummansininen sarkatakki eli röijy on kaksirivinen ja sarasta tehty. Siinä on pysty kaulus ja liivintaskut. Hihat ovat kahdesta kappaleesta ja suissa on leveä käänne. Helmaa levittävät kiilat ja takaosan laskoskörtti. Napit ovat kannalliset messinkinapit.

Päähineet

Musta, kiiltävälippainen lakki tai huopasilinteri.

Sukat

Tummansiniset tai mustat, sileäneuleiset, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai mustat saappaat, joiden varret jäävät housun lahkeiden alle.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.