Kaukolan naisen kansallispuku

Kaukolan naisen kansallispuku. Kuva © Helmi Vuorelma Oy
Pukua myy

Suomen Perinnetekstiilit Oy >

Kuva:
© Helmi Vuorelma Oy

Tilaajayhteisö
Helmi Vuorelma Oy

Valmistumisvuosi
1990

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
työryhmä Leena Hokkanen, Leena Holst, Leena Pursiainen ja Ritva Somerma

Kaukolan naisen kansallispuvun mallin kokosi ja julkaisi professori U.T.Sirelius vihkossaan Suomen kansallispukuja 1921. Pukua tuottaa Helmi Vuorelma Oy.
Vuorelma tilasi pukutarkistuksen 1986, koska kansallispuku oli oleellisesti muuttunut museaaliseen esikuva-aineistoon verrattaessa.

Paita

Käkisalmen kihlakunnan tapaan paidassa on pieni, pyöreämuotoinen pääntie ja pitkä halkio. Pääntietä reunustaa kapea kaitale kuten hihansuita. Koristelu on niukkaa ja pienimuotoista: kapeiden kaitaleiden tikkipistot ovat lähes ainoa koriste toisen olan nyytinkipitsiä lukuun ottamatta. Paidassa on kiiloin levitetyt alaset. Ylisosa on koottu erikokoisista kappaleista. Kangas on tiivistä pellava- tai puolipellavaista palttinaa.

Koru

Paidan halkion sulkimena on hopeinen, kaiverruksin koristettu paljinsolki. Halkion voi sulkea myös lankasilmuihin sidotulla nyörillä.

Hame

Hame on tummansinistä, lievästi vanutettua villapalttinaa, johon on kudottu vetopoimulangat. Näillä hamekangas vedetään tiheille laskoksille, jotka jäävät kankaaseen lämpö- ja kosteuskäsittelyn jälkeen. Hameen helmassa on punainen palmikko. Tarkistussuunnitelmaan kuuluu myös vetopoimutettu lampaanmusta hame, jonka helmassa on pirtanauha. Tätä ei ole toteutettu mallipuvussa eikä ohjeissa.

Esiliina

Kapeat, valkaisemattomasta pellavalangasta nyplätyt nyytingit koristavat valkoista pellavapalttinaista esiliinaa. Vyötärökaitale on kapea paidan ja rannekkeiden tapaan ja sen päät on taitettu lenkeiksi, joihin solmimisnauha pujotetaan. Esiliinan väljyys on koottu vyötäisille vetopoimuryhmiksi.

Liivi

Tummansinisestä, ohuesta sarasta tehty liivi on kooltaan niukka. Se on leveäolkaiminen ja lepää harteilla eikä ole tiiviisti vartalonmukainen. Takakappale on yhtenäinen. Liivissä on sivu- ja olkasaumat. Sulkimena on messinkinen hakaspari, joka on kiinnitetty korvakkeistaan tikkujen avulla. Hakasen puoliskojen alla ovat koristeena punaiset verkatilkut. Liivi on reunustettu punaisella koittanalla eli nyörillä. Etureunoja koristavat nappirivistö sekä punaisesta villalangasta sormeiltu punos, joka muodostaa silmurivin vasempaan reunaan. Pääntietä reunustaa tikkipistoin kiinnitetty säämiskäkaitale. Kaitaleen ja etureunojen kulmissa on molemmin puolin keltainen ja punainen pyöreä tupsu.

Viitta

Kaukolasta on talletettu Kansallismuseon kokoelmiin viittoja. Viitoista yksi pitkä ja yksi lyhyt olivat mukana tarkistuksen kokonaissuunnitelmassa, mutta niitä ei ole toteutettu mallipukuun eikä valmistajan mallistoon.

Päähineet

Tinanastoin koristettu punaverkainen nauhapäähine, säppäli, on tytön päähine. Siitä riippuvat punaiset ja mustat silkkinauhat puoliselkään. Aikuisen naisen kansallispuvun päähine on laskostettu, yhdistävällä reikäompeleella eli ommellulla pitsillä koristettu, valkeasta pellavapalttinasta valmistettu huntu. Se sidotaan päähän rengasmaisen sykerön päälle.

Koru

Hopeinen, kaiverruksin koristettu paljinsolki on paidan halkion sulkimena.

Sukat

Käsinkudotut, valkoiset pellavasukat tai sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat.

Jalkineet

Värjäämättömästä nahasta valmistetut jalkineet tai mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.