Karstulan miehen kansallispuku

Karstulan naisen ja miehen kansallispuvut ©  Suomen käsityön museo Vyö
Pukua myy

Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo

Karstulan naisen ja miehen kansallispuvut on suunnitellut Mariliina Perkko. Puvut tilasi Karstula-Seura ja ne julkistettiin paikkakunnalla järjestetyssä maatalousnäyttelyssä v.1974. Puvut on koottu Kansallismuseon Karstulasta ja Hämeestä saadun aineiston pohjalta tilaajan toivomukset huomioiden.

Paita

Paidan hihansuut kiinnitetään napeilla tai nyörillä ja suljetaan soljella tai metallisella kaksoisnapilla. Paidan kaulus tuetaan pystyyn silkkihuivin avulla.

Housut

Mustat sarkaiset pitkät housut ovat luukkuhousut, joissa on edessä luukku eli läppä.

Vyö

Helavyössä on nahkahihnaan pujotettu vaskisia heloja, joista riippuu tähtiä. Vyössä on nappilukko, jonka toisessa päässä on tappi ja toisessa silmu. Vyöstä riippuu pohjalainen puukko.

Liivi

Pystykauluksinen liivi on raidallista, puolivillaista parkkumia. Liivissä on taskut ja nappikiinnitys. Takakappale on pystyraitainen ja etukappaleet on leikattu niin, että raidoitus on vinossa.

Takki

Takki on mustaa sarkaa. Siinä on pystykaulus, kaksirivinen napitus ja takana körttien tyvessä on kangaspäällysteiset napit.

Päähineet

Pukuun kuuluu kaksi vaihtoehtoista päähinettä. Pieni patalakki ommellaan kuudesta verkaisesta tai sarkaisesta kiilasta eli kairasta. Kiilojen saumat päällystetään lakin värisillä nauhoilla. Hämäläinen lierilakki on leveälierinen, matala- ja pyöreäpesäinen.

Huivi

Silkkihuivi sidotaan tukemaan paidan kaulusta.

Sukat

Sukat ovat mustat.

Jalkineet

Jalkineina käytetään mustia nauhakenkiä.

Kirjallisuus

Kaukonen, Toini-Inkeri 1985. Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut. Porvoo.
Lehikoinen, Leena-Liisa & Puhakka, Mervi (toim.) 1994. Kansallispukuja Suomesta. Saarijärvi. Värikuva ja kuvateksti puvusta, 64-65.
Salo, Eeva (toim). 1992. Keskisuomalaiset kansallispuvut. Jyväskylä.
Swartz-Rydberg, Eva & Solbacka, A. 1984. Suomalaisia kansallispukuja ja saamelaisia kansanpukuja kuvina. Helsinki. Värivalokuva ja kuvateksti puvusta, 53.