Kankaanpään naisen kansallispuku

Kankaanpään naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999

Tilaajayhteisö
Kankaanpään kansallispukutoimikunta

Valmistumisvuosi
1994

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
dosentti Maija-Liisa Heikinmäki

Ensimmäinen kansallispukumalli valmistui Kankaanpäähän 1939 Tyyni Vahterin asiantuntemuksella. Se ei saanut suosiota osakseen ja 1958 valmistui toinen puku, jonka esikuvina olivat sama kansanomainen liivi kuin ensimmäisessä ja hamekangastilkku Arvi Ulvaan yksityiskokoelmasta. 1990-luvulla kankaanpääläiset halusivat tarkistaa kansallispukunsa esikuviensa mukaiseksi ja myös täydentää sitä. Kankaanpääläiset yhteisöt perustivat kansallispukutoimikunnan, joka yhteistyössä kansallispukuneuvoston kanssa hoiti tarkistushankeen.

Paita

Paita on pitkä ja alasellinen. Erikoista paidassa ovat punaisella ja valkoisella kirjottu ja tupsuin koristettu kaulus sekä reikäommelkoristeiset suorat hihat. Kauluksen päitä yhdistää moninkertainen aitapisto. Paitakangas on puolipellavapalttinaa.

Hame

Parkkumihame on leveäraitainen, punaisen ja vihreän voittoinen. Osa raitalangoista on flammukuvioitu. Hame on laskostettu.

Esiliina

Esiliina on kookas ja puolipellavaisesta palttinasta valmistettu. Edessä on vastalaskos, josta lähtien kangas on laskostettu sivuihin saakka. Vyötärökaitaleen päissä on silmut, joihin on pujotettu punavalkea ripsiksi kudottu pitkä pirtanauha.

Vyötasku

Vyötasku puetaan esiliinan päälle ja sen nauhat solmitaan toiselle sivulle. Tasku on malliltaan satakuntalainen pitkäplakkari, kookas, leveäsuinen ja alaspäin levenevä. Kapeat reunukset ovat vuoripellavaa. Nauha on pitkä, punavalkea, poimittukuvioinen pirtanauha.

Liivi

Lyhyehkö liivi on vartalonmukainen. Kangas on leveäraitaista parkkumia, jonka värit ovat samankaltaiset kuin hameessa, mutta raitarytmi ja flammukuviointi omanlaisensa. Takana on pieni laskoskörtti, jonka tyvestä lähtevät etureunoihin ulottuvat vaakasuorat laskokset. Napitus on yksirivinen, napit liivikankaalla päällystetyt.

Röijy

Mustasta sarasta tai verasta tehty. Röijyn pääntie on kookas, hihat kapeat, olalta laskostetut. Takana on terhakka laskoskörtti. Napitus on yksirivinen, napit röijyn kankaalla päällystetyt.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha. Aikuinen käyttää tykkimyssyä, joka on päällystetty mustalla silkillä. Se on upeasti kirjottu silkkilangalla häivepistoin. Takana on rusetti. Tykin pitsi on nyplätty frimodiglai.

Koru

Hopeinen levyriipus sidotaan kaulan juureen.

Huivi

Silkkihuivi.

Sukat

Sileäneuleiset, punaiset villa- tai puuvillasukat.

Jalkineet

Jalkineet ovat mustat avokkaat, nauhakengät tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.