Kangasniemen naisen kansallispuku

Pukua myy

Käsityökeskus Mikkeli ry >

Tilaajayhteisö
Kangasniemen kotiseutuyhdistys ry ja Kangasniemen kunta

Valmistumisvuosi
1992

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
professori Toini-Inkeri Kaukonen

Kangasniemen naisen kansallispuku edustaa eteläsavolaista 1800-luvun alun kansanpukutyyppiä, jolle oli ominaista hillitty väritys ja tanupäähine.

Paita

Pellavapalttinainen paita on pitkä, alasellinen. Pääntie on kookas, pyöristetty ja kaitaleella vahvistettu. Hihat ovat leveät, rannekkeelliset. Väljyys hihansuissa ja pääntiellä on koottu vetopoimuttamalla. Kapeissa rannekkeissa on nirkkoreuna ja päissä napinlävet. Ranneke suljetaan nyörillä.

Hameet

Tummansininen hame on sarssia. Toinen hame on parkkumia. Siinä on tummansinisten raitojen seurana leveähkö kapeiden raitojen ryhmä, jonka väreinä ovat vadelmanpunainen, vaaleansininen ja ruskea sekä valkoinen. Hameet ovat kapeasti laskostettuja.

Esiliina

Valkea pellavapalttinainen esiliina on kookas. Siinä on edessä kapea lautalaskos, josta lähtee laskostus kohti sivuja. Vyötärökaitaleeseen on ommeltu kapeat solmimisnauhat. Helmapäärme on leveä.

Vyötasku

Tasku on savolaiseen tapaan kapeasuinen ja kolmesta kaistasta valmistettu. Päällisen kangas on kapearaitaista, sinivoittoista parkkumia. Reunukset ovat pellavapalttinaa. Nauha on ripsiksi kudottu, kapea pirtanauha.

Liivi

Liivin parkkumissa on tummansinisellä pohjalla punavoittoisia kapeiden raitojen ryhmiä. Napitus on kaksirivinen, napit liivikankaalla päällystetyt. Liivin helmaa levittävät kiilat. Körtin isot läpät ovat pyöreämuotoiset.

Röijy

Röijy on tummansinistä ohuehkoa sarkaa. Siinä on kookas, laakea kaulus ja olalta poimutetut hihat. Körtti on laskostettu ja sen juuressa on napit. Röijyssä ei ole kiinnittimiä. Tarvittaessa se suljetaan neuloilla.

Päähineet

Tyttö käyttää punaista silkkinauhaa.
Aikuisen naisen päähine on valkea tanu. Pesä on ohutta, tiivistä pellavapalttinaa. Pitsi on nyplätty.

Huivi

Huivi on ohutta pellavapalttinaa tai silkkiä. Se puetaan liivin tai röijyn alle tai päälle.

Koru

Savolaistyyppisellä hopeasoljella voi kiinnittää huivin.

Sukat

Sileäneuleiset puuvillaiset tai villaiset, kesällä valkoiset, talvella tummat.

Jalkineet

Mustat pintanahkaiset avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.