Kalajokilaakson naisen kansallispuku

Kalajokilaakson naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999
Puvun hankinnasta saa tietoja

Kalajoen käsityökeskus >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999

Tilaajayhteisö
Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry

Valmistumisvuosi
1996

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Kansallispuvun esikuvana on Kalajoelta Kansallismuseon kokoelmiin talletettu röijy ja liivihame, joihin perustuen ensimmäinen version suunnitteli Toini-Inkeri Kaukonen 1972. Kansallispuvun malli muuntui niin paljon, että se tarkistettiin esikuva-aineistoaan vastaavaksi 1996, jolloin siihen myös lisättiin osia. Röijy ja liivihame ovat samaa kangasta.

Paidat

Röijyn alle puetaan lyhythihainen, malliltaan yksinkertainen alasellinen paita. Liivihameen kanssa käytetään pitkä- ja leveähihaisia ylisiä, jonka alla on hihaton hankkipaita. Ylisten pääntie on laaja ja sitä reunustaa kapea kaitale. Rannekkeet ovat umpinaiset. Kankaat ovat puolipellava- tai pellavapalttinaa.

Liivihame

Liiviosa on lyhyt, vartalonmukainen ja leveäolkaiminen. Liivi suljetaan neuloilla. Siihen kiinnitetty hameosa on tiheästi laskostettu niin, että keskellä takana on vastalaskos. Helman tuntumassa on poikittainen laskos. Kangas on ohutta, tiivistä puolipellavaista palttinaa. Se on tiheästi raidoitettu kapeilla, vaaleilla sinisenharmailla raidoilla. Pohja on tummansininen.

Esiliinat

Esiliina puetaan liivin päälle heti hameosan yläpuolelle. Tarvittaessa paikoillaan pysyminen varmistetaan neuloilla. Esiliinan ovat valkeita. Palttinasidoksisesta harsokankaasta valmistetussa on myötälaskostus, leveä helmapäärme ja vyötärökaitaleeseen upotetut leveät solmimisnauhat. Kuviollisesta harsosta tehdyssä on edessä kapea lautalaskos, josta lähtee tiheä laskostus kohti reunoja. Vyötärökaitale ja helmapäärme ovat kapeat. Solmimisnauha pujotetaan vyötärökaitaleen lenkkeihin. Molemmat esiliinat ovat pitkiä ja leveitä.

Röijy

Liivihame ja röijy ovat samaa kangasta. Röijy on lyhyt ja leveäolkainen. Hihat ovat muhkeat, lampaanlapamalliset. Röijyn voi pitää auki tai sulkea neulojen avulla.

Päähine

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Sen kopassa on kookkaat korvalliset ja herttamainen etureuna. Koppa on päällystetty kellertävällä, kuosiin kudotulla silkillä. Kopan alle puettavan tykin pitsi on nyplätty frimodiglai mallinen. Tykki pitseineen noudattaa kopan etureunan muotoa.

Huivi

Silkkihuivin tai ohuesta pellavapalttinasta tehdyn voi pukea liivihameen alle tai päälle, röijyn alle tai päälle.

Sukat

Sileäneuleiset, valkeat puuvilla- tai villasukat.

Jalkineet

Mustat matalat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.