Kainuun miehen kansallispuku

Kainuun miehen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Lasse Keltto 2002
Pukua myy

Kainuun Pirtti >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Lasse Keltto 2002

Tilaajayhteisö
Kainuun miehen kansallispuku -projekti
Kainuun liitto / Kajaanin kaupunki

Valmistumisvuosi
2001

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
tutkija Pirkko Sihvo

RIHMA -projektin tarkoituksena oli kainuulaisen ja karjalaisen tekstiiliperinteen tutkimus ja tallentaminen. Hankkeen toteuttajina olivat Oulun yliopisto, Kajaanin kaupunki ja Kainuun käsi- ja taideteollisuus ry. Kajaanissa sijaitsevan Kaukametsän opiston osaksi jäi Kainuun miehen kansanomaisen puvun tutkimus ja vastuuhenkilönä toimi Eila Parviainen. Tutkimuksen tavoitteena oli mm. miehen kansallispuku ja tätä varten perustettiin Kainuun miehen kansallispuku -projekti. Miehen kansallispuku valmistui 2001. Sen alun perin sarkaiset kotona kudotut kankaat vaihtuivat tehdastekoiseen, lampaanmustaan sarkaan.

Paita

Pellava- tai puolipellavainen paita on kookas. Pääntien kokoa on kasvatettu tilkuilla ja väljyys on koottu vetopoimuiksi. Kaulus on pystyssä pidettävä ja se tuetaan huivilla. Halkio on pitkä ja sen pohjukassa on yhdistävää reikäommelta. Hihojen suissa ja kiinnitysreunoissa on vetopoimutusta. Rannekkeet ovat kapeat ja nirkkoreunaiset. Lankanappi ja napinläpi ovat kiinnittiminä pääntiellä ja rannekkeissa. Sivusaumoissa on tilkulla vahvistetut halkiot.

Huivi

Mallipuvussa on pitkänomainen, petrolinsinisestä tukevasta silkistä tehty huivi. Se voi olla muunkin värinen.

Housut

Pitkissä housuissa on leveä luukku. Kangas on lampaanmustaa sarkaa. Vyötärökaitaletta ja luukkua sulkevat napit ovat tinanväriset, läpiommellut. Housujen kannattamina voi käyttää nahkaisia olkaimia, jotka tarvitsevat omat nappinsa.

Liivi

Liivi on painokankainen ja kuosiltaan vaihteleva kansanomaisten esikuvien mukaan. Takakappale on vuoripellavaa. Kaulus on pysty. Napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannalliset ja messinkiä.

Takki

on lampaanmustaa sarkaa. Kaulus on pysty, napitus kaksirivinen. Napit ovat kannalliset ja hopeaa. Hihansuissa on käänteet. Taskut ovat liivintaskumalliset.
Takana on laskoskörtti. Kiilat levittävät helmaa.

Päähineet

Huopasilinteri tai sarkainen, kiiltävälippainen lakki.

Sukat

Sukat ovat mustat, sileää neuletta, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Mustat nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.