Jokiläänin (Jokioisten) naisen kansallispuku

Jokiläänin (Jokioisten) naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991
Pukua myy

Lisätietoja puvusta saa Suomen kansallispukukeskuksesta >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Jokioisten kunta

Valmistumisvuosi
1989

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Lauri Pohjakallio

Jokiläänin kansallispuvun on suunnitellut Tyyni Vahter vuonna 1950. Puvusta on käytetty myös Ypäjän ja Jokioisten nimeä. Jokilääni tarkoittaa jakamattoman Jokioisten kartanon aluetta. Siihen kuului suurin osa Jokioisista sekä huomattavia alueita sen naapureista, Humppilasta, Ypäjästä ja Forssasta.

Jokiläänin puvun tarkistushanke käynnistyi Jokioisten Koti- ja Maatalousnaisten aloitteesta. Jokioisten kulttuurilautakunta toteutti hankkeen Lauri Pohjakallion ja Suomen kansallispukuneuvoston kanssa. Tässä yhteydessä puvun nimeen lisättiin Jokioisten nimi. Puvun hameen ja liivin esikuvina ovat sekä Vahterin suunnitelmassa että pukutarkistuksessa samat vaatekappaleet, jotka kuuluvat Lounais-Hämeen museon kokoelmiin. Tarkistuksessa nämä osat palautettiin esikuviaan vastaaviksi malliltaan, materiaaleiltaan ja työtavoiltaan.

Paita

Paita on pitkä ja alasellinen. Pääntietä reunustaa kapea kaitale. Paidan halkio suljetaan paljinsoljella. Hihat ovat rannekkeettomat.

Koru

Koruna on paidan halkion sulkimena toimiva hopeinen, kaiverruksin koristettu pieni paljinsolki.

Hame

Kangas on kapearaitaista, punapohjaista parkkumia, jossa on kapeita tummansinisiä ja valkoisia kudekuviollisia raitoja. Hameen väljyys on koottu vyötäisille vetopoimuttamalla.

Liivi

Liivi on lyhyt, kapeaolkaiminen ja kiinteä. Se on suljettu liivikankaalla päällystetyillä napeilla. Samanlaiset napit koristavat kulmikasta läppäkörttiä.

Esiliina

Esiliina on valkeata pellavapalttinaa tai mustaa silkkiä. Se on vyötäisiltä laskostettu.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha.
Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Se on pieni, kaalomainen. Päällyssilkki on lähes valkea tai musta. Tykkipitsi on tyllille kirjottu, tai nyplätty frimodiglai-tyyppinen.

Sukat

Sukat ovat valkoiset, sileäneuleiset, villaiset tai puuvillaiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.