Johanneksen naisen kansallispuku

Johanneksen naisen savakkopuku, mallipuku. Kuva © Suomen kansallispukukeskus/Hannu-Pekka Auraneva Johanneksen naisen savakkopuku, silkkiröijy. Kuva © Suomen kansallispukukeskus/Hannu-Pekka Auraneva Johanneksen naisen savakkopuku, sarkaröijy. Kuva © Suomen kansallispukukeskus/Hannu-Pekka Auraneva
Pukua myy

Puvun ohjeita ja kaavoja myy Johannes-Seura ry puh. 02 4795 118, johannesseura (at) elisanet.fi

Sivun kuvat:
© Suomen kansallispukukeskus/Hannu-Pekka Auraneva

Tilaajayhteisö
Johannes-Seura ry

Valmistumisvuosi
2017

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Tutkija Leena Holst

Johanneksen savakkopuku pohjautuu Valtion historiallis-kansatieteellisen museon intendentin Theodor Schvindtin (1851-1917) kuvailemaan Viipurin pitäjän pukuparteen, jonka hän esitteli julkaisussaan Suomen kansanpukuja 1. Karjala -kirjassa 1913.
Johannes-Seura ry:n tilaama alun perin pukutarkistuspyyntö vaihtui uuden pukumallin kokoamiseksi, kun 1950-luvulla kootun kansallispukumallin todettiin perustuvan muualta Kannaksen pitäjistä koottuun aineistoon.
Uuden savakkopukumallin kokoamisen perustana ovat Suomen kansallismuseon kokoelmiin Johanneksen ja Viipurin pitäjän alueelta talletetut vaatekappaleet.

Pukuun kuuluu runsaasti osia, joten samasta puvusta pystytään kokoamaan hieman toisistaan poikkeavia yhdistelmiä. Kokonaissuunnitelma sisältää paidan, kaksi erilaista hametta, liivin, kaksi esiliinaa, kaksi päällysvaatetta eli silkkiröijy ja sarkaröijy. Aikuisten päähine on helttuhattu eli natsi, tyttöjen punainen päänauha. Kaulavaate eli valkea palttinahuivi ja silkkihuivi kuuluvat pukuun. Jalkaan puetaan valkoiset, punaiset tai mustat sileäneuleiset sukat ja jalkineiksi mustat, pintanahkaiset avokkaat tai nauhakengät.

Paita

Paita on valkeaa pellavapalttinaa. Se on pitkä, helmasta kiiloilla levitetty. Hihat ovat puolipitkät, leveät ja pallomaiset. Niiden väljyys on koottu tiheällä vetopoimutuksella hihansuista sekä kiinnityssaumasta. Kauluksen päissä on kapeat reikäommelraidat.

Hameet

Raidallinen hame on puolivillaista, käsinkudottua tiivistä ripsiä. Valkealla pohjalla on punaisia ja sinisiä raitoja. Hameen väljyys on vyötäröltä tiheästi laskostettu, edessä on lautalaskos ja taakse muodostuu vastalaskos.
Musta hame on ostokangasta, hienolaatuista kamlottia eli kuivakkaa palttinasidoksista villakangasta. Hameessa on sama rakenne kuin raidallisessa hameessa. Helma on vuoritettu pellavapalttinalla.

Liivi

Liivi on ostokangasta, kauniin punaista erittäin hienolaatuista kamlottia eli kuivakkaa palttinasidoksista villakangasta. Malliltaan se on pitkä, takana korkeat ja näyttävät körtit, kiinnittimenä metallinen lankahakaspari. Liivi on vuoritettu. Körttien yläreunaan vuorin puolella kiinnitetty nauha solmitaan eteen, jolloin liivin selkä asettuu kauniisti ja körtit korostuvat.

Esiliinat

Esiliina on valkea palttinainen paitakankainen. Kangasta on runsaasti ja se kootaan vyötäröllä laskoksille, jotka avautuvat keskietua kohti. Solmiamisnauhat ovat kapeat sini-valkoiset pirtanauhat.
Raidallinen esiliina on käsinkudottua, ripsimäistä palttinaa. Valkealla pohjalla on punaisia pystyraitoja. Rakenne on sama molemmissa esiliinoissa. Esiliinan voi pukea joko hameen päälle tai vaihtoehtoisesti liivin päälle. Liivissä on takana vyönlenkki, josta esiliinan solmiamisnauhat kulkevat.

Silkkiröijy

Lampaanlapahihaisen röijyn päällinen on hienolaatuista taftimaista silkkiä. Takana ovat korkeat ja näyttävät körtit. Körttien yläreunassa on vuorin puolella pellavainen kiinnitysnauha. Hihat ovat suusta kapeat ja olkavarresta leveät. Hihat ovat kiinnityssaumasta runsaasti laskostetut. Tereet täsmentävät kiinnityssauman sekä pääntien ja hihansuiden reunat. Kiinnittiminä ovat metalliset lankahakaset.

Sarkaröijy

Toinen pukuun kuuluva röijy on valkeaa, paksua vanutettua sarkaa. Röijy on vuoriton ja saumat ovat paksun saran saumoja. Hihat ovat kahdenkappaleen hihat, joiden suissa on halkiot. Pääntie on huoliteltu kapealla kaitaleella. Takana ovat muhkean kokoiset körtit. Helmapäärmeen huolittelee ja vahvistaa sininen villalanka. Kiinnittimenä lankapunokset.

Helttuhattu eli natsi-päähine

Aikuisten naisten päähine. Omaleimainen, eteenkin Viipurin alueella savakkojen käyttämä päähine. Mustasta silkkilangasta virkattu. Päälaen ja sivun reunaan solmitaan pitkät silkkilankahapsut. Sivut ja lakimus koristetaan helmikirjonnalla. Natsi puetaan ylös kammattujen hiusten päälle hieman pään takaosaan. Kiinnitetään neuloin pesäosan alle tehtyyn nutturaan.

Päänauha

Punainen silkkinauha on nuorten tyttöjen päähine. Se sidotaan lähelle hiusrajaa hiusten päälle ja päät riippuvat alas selkään.

Kaulavaate

Puvun kanssa käytetään valkeaa pellavapalttinasta ommeltua, kookasta huivia tai kansallispuvun silkkihuivia.

Sukat ja jalkineet

Sukat ovat sileäneuleiset, vähintään polviin ulottuvat. Väriltään ne ovat punaiset, mustat tai valkeat. Sukan varren päälle, polven alapuolelle kiedotaan sukkasiteet. Puvun kanssa käytetään mustia, pintanahkaisia avokkaita tai kansallispuvun kanssa käytettäviä nauhakenkiä.

Lähteet

Suomen kansallispukukeskuksen tutkimusarkisto.