Jämsän naisen kansallispuku

Jämsän naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo
Jämsän naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo
Pukua myy

Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo

Jämsän naisen kansallispuvun ovat koonneet U.T. Sirelius ja Elsa Heporauta 1926. Puku esiteltiin ensimmäisen kerran samana vuonna Jämsässä pidetyssä maatalousnäyttelyssä.

Leena Sipilä on osittain tarkistanut kansallispukuraadin ohjeiden mukaan Jämsän kansallispuvun vuonna 1983. Tuolloin pukuun lisättiin esiliina ja puvun kaavoitus, materiaalit ja valmistustekniikat muutettiin perinteisiksi.

Paita

Paitakangas on pellava- puolipellavapalttinaa. Pääntie on avara, kaulus on pystyyn tärkätty ja sen reunassa on kankaasta purettu hapsu. Kapeiden hihojen suussa on iskuhapsu.

Hamekangas

Hamekangas on punavihreäraitaista puolivillaista parkkumia.

Esiliina

Esiliinakangas on vaaleapohjainen ja siinä on painettuja sinisiä kukkia. Myös valkoista esiliinaa voi käyttää.

Vyötasku

Esikuvatasku on koottu erilaisista painokankaisista tilkuista, kuviollisesta silkistä, villakankaasta ja sametista. Tasku kapenee hieman ylöspäin ja sen alaosa on pyöristetty. Se kiinnitetään yksinkertaiseen pirtanauhaan.

Liivi

Punainen lyhyt liivi on täysvillaista pienikuviollista pohjasidoksista kangasta. Sivusaumattomassa liivissä on kaksirivinen napitus, takana pienet laskokset ja koristeellinen tamppi.

Päähine

Aikuiset naiset käyttävät tykkimyssyä. Myssy voidaan päällystää esikuvansa mukaisesti kuviollisella silkkibrokadilla, jossa vaalealla pohjalla on punaista, vihreää, keltaista, violettia ja mustaa tai yksivärisellä mustalla tai luonnonvalkoisella silkillä. Tykkipitsi on nyplätty tai kirjottua tylliä.

Tytöt käyttävät paria punaista silkkinauhaa.

Huivi

Silkkihuivi.

Sukat

Sukat ovat punaiset tai valkoiset.

Jalkineet

Kengät ovat mustat nauhakengät, koristelemattomat avokkaat, solkikengät tai värjäämättömästä nahasta valmistetut lipokkaat.

Kirjallisuus

Salo, Eeva (toim.) 1992. Keski-Suomalaiset kansallispuvut. Jyväskylä.
Kaukonen, Toini-Inkeri. 1985. Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut. Porvoo.