Jämsän naisen kansallispuku


Pukua myy
Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.
Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo
Jämsän naisen kansallispuvun ovat koonneet U.T. Sirelius ja Elsa Heporauta 1926. Puku esiteltiin ensimmäisen kerran samana vuonna Jämsässä pidetyssä maatalousnäyttelyssä.
Leena Sipilä on osittain tarkistanut kansallispukuraadin ohjeiden mukaan Jämsän kansallispuvun vuonna 1983. Tuolloin pukuun lisättiin esiliina ja puvun kaavoitus, materiaalit ja valmistustekniikat muutettiin perinteisiksi.
Paita
Paitakangas on pellava- puolipellavapalttinaa. Pääntie on avara, kaulus on pystyyn tärkätty ja sen reunassa on kankaasta purettu hapsu. Kapeiden hihojen suussa on iskuhapsu.
Hamekangas
Hamekangas on punavihreäraitaista puolivillaista parkkumia.
Esiliina
Esiliinakangas on vaaleapohjainen ja siinä on painettuja sinisiä kukkia. Myös valkoista esiliinaa voi käyttää.
Vyötasku
Esikuvatasku on koottu erilaisista painokankaisista tilkuista, kuviollisesta silkistä, villakankaasta ja sametista. Tasku kapenee hieman ylöspäin ja sen alaosa on pyöristetty. Se kiinnitetään yksinkertaiseen pirtanauhaan.
Liivi
Punainen lyhyt liivi on täysvillaista pienikuviollista pohjasidoksista kangasta. Sivusaumattomassa liivissä on kaksirivinen napitus, takana pienet laskokset ja koristeellinen tamppi.
Päähine
Aikuiset naiset käyttävät tykkimyssyä. Myssy voidaan päällystää esikuvansa mukaisesti kuviollisella silkkibrokadilla, jossa vaalealla pohjalla on punaista, vihreää, keltaista, violettia ja mustaa tai yksivärisellä mustalla tai luonnonvalkoisella silkillä. Tykkipitsi on nyplätty tai kirjottua tylliä.
Tytöt käyttävät paria punaista silkkinauhaa.
Huivi
Silkkihuivi.
Sukat
Sukat ovat punaiset tai valkoiset.
Jalkineet
Kengät ovat mustat nauhakengät, koristelemattomat avokkaat, solkikengät tai värjäämättömästä nahasta valmistetut lipokkaat.
Kirjallisuus
Salo, Eeva (toim.) 1992. Keski-Suomalaiset
Kaukonen, Toini-Inkeri. 1985. Suomalaiset kansanpuvut ja