Jääsken alueen miehen kansallispuku

Jääsken alueen miehen kansallispuku. Kuva: Susanna Matthiezen.
Työohjeita ja kaavoja välittää

T:mi Soja Murto >

Tilaajayhteisö
Ruokolahti-seura ry

Valmistumisvuosi
1995

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
tutkija Leena Pursiainen

Jääsken alueen miehen kansallispuvun esikuva-aineisto on kerätty museoiden kokoelmiin vanhan Jääsken kihlakunnan alueelta. Huopahatun esikuva on Kansallismuseon kokoelmissa, muut puvun osat Etelä-Karjalan museon kokoelmissa.

Karjalan kannaksella naisten kansanomainen pukeutuminen oli kihlakunnittain omaleimaista ja pitäjittäin oli pukeutumisessa omia tunnusmerkkejä. Miesten pukeutuminen oli enemmän yleistyyliin sitoutuvaa.

Jääsken alueen miehen kansallispuvun esikuvana on ollut pukumateriaalin lisäksi valokuvaaja Michael Seifertin Viipurissa 1867 kuvaama nuori mies Jääskestä.

Paita

Paita on valkoista pellavapalttinaa ja lähes polveen ulottuva. Kaulus on taittuva ja silkkihuivilla tuettu. Pääntien kokoa lisäävät olkatilkut ja väljyys on koottu vetopoimuryhmiksi. Pitkä etuhalkio on kaitaleella vahvistettu. Se on suljettu napilla ja lävellä. Olkapäitä vahvistavat ja koristavat olkalaput. Hihat ovat rannekkeettomat, alaspäin kapenevat. Helman halkiot ovat sivusaumoissa.

Huivi

Huivi on joko pitkänomainen tai kolmioksi taitettu ja silkkiä.

Housut

Housukangas on tummansinistä ohutta sarkaa, kotikutoista tai tehdastekoista. Lahkeet ovat pitkät, suorat. Edessä on leveä luukku, joka on suljettu kannallisilla messinkinapeilla kuten vyötärökaitalekin. Housuissa on sivutaskut. Takasaumassa on nyörein suljettava halkio. Housujen kannattamina voi käyttää nahkaisia olkaimia, jotka tarvitsevat omat nappinsa.

Liivi

Pitkähkö liivi on tehty paksusta valkoisesta sarasta. Takakappale on pellavapalttinaa kuten vuorikin. Liivissä on hyvin tuettu pystykaulus sekä liivintaskut. Napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannalliset, kullanväriset ankkurinapit tai kukkakuvioiset messinkinapit.

Takki

Pitkä takki on samaa sarkaa kuin housut. Se on pitkä, pystykauluksinen ja kaksirivisesti napitettu. Taskut ovat kannelliset. Hihansuissa on halkiot ja vaakasuora laskos. Taskut ja halkiot on suljettu napeilla ja lävillä. Takana on komea, korkea körtti.

Päähineet

Patalakki eli kairalakki on tehty kuudesta kiilasta eli kairasta. Kairat ovat tummansinistä sarkaa. Kairoja yhdistävät saumat on peitetty tummanruskealla samettinauhalla.
Mies voi käyttää myös reikäraitaiseksi neulottua pellavalakkia, joka on reunustettu pellavapalttinalla.
Huopahattu on leveälierinen, korkeakupuinen, samettinauhalla ja tinasoljilla koristettu lampaanmusta lääppä.

Sukat

Sukat ovat sileäneuleiset, tummansiniset tai mustat, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Mustat, yksinkertaiset nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.