Jaalan naisen mallipuku

Pukua myy

Taito Kymenlaakso ry >

Tilaajayhteisö
Jaalan kunta

Valmistumisvuosi
1991

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati

Jaalalaisilla on ollut oma kansallispuku vuodesta 1930 lähtien. Kansallispuku koottiin tuolloin paikkakunnalla omatoimisesti Tyyni Vahterin avustaessa puvun kokoamistyössä.
Lea-Sisko Mäkelä selvitti 1980-luvun alussa Jaalan kunnan kulttuurilautakunnan toimeksiannosta, miten puku aikoinaan syntyi, minkälaista oli esikuvamateriaali ja minkälaisia olivat puvun kadonneet työohjeet. Hankkeen tueksi perustettiin kansallispukutoimikunta.

Suomen kansallispukuneuvosto avusti Jaalan kunnan pyynnöstä toimikuntaa. Olemassa olevaan pukuun lisättiin tämän tarkistushankkeen ohessa esiliina.

Paita

Paita on tehty pellavapalttinasta. Pääntie on nelikulmainen, kaulus pysty ja yksinkertaisesta kankaasta tehty. Kauluksen reunassa on reikäommel ja samanlaiset hammasrivipohjaiset reikäompeleet on tehty myös olkakappaleisiin ja rannekkeisiin. Rannekkeissa on reikäompeleen lisäksi nirkkoreuna ja ronkkausraita. Paita on pitkä ja alasellinen.

Hame

Hame on parkkumia ja kymenlaaksolaiseen tapaan punavoittoinen ja kapeasti raidoitettu tummalla punaisella ja vihreällä. Hamekangas on koottu vyötäisille myötälaskoksin.

Esiliina

Kangas on ruusukasraitaista, sinivalkoista pellavakangasta. Esiliinakangas on laskostettu niin, että edessä on vastalaskos ja sen molemmin puolin myötälaskostus. Vyötärökaitale on esiliinakangasta, solmimisnauhat punavalkoista pirtanauhaa.

Tasku

Vyötasku on pieni, mustasta verasta valmistettu ja runsaasti villalangoilla kirjottu. Se sidotaan vyötäisille nyörillä, joka on tekniikaltaan kolmen pohjukan punos. Nyörien päissä on pyöreät tupsut.

Liivi

Liivi on lyhyt ja musta. Materiaalina on musta floretti. Liivissä on kaksirivinen napitus. Napit on päällystetty liivikankaalla. Olkaimet ovat kapeat. Takana on laskoskörtti.

Huivi

Huivi on silkkinen.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha. Aikuinen nainen käyttää tykkimyssyä, joka on kymenlaaksolaiseen tapaan pieni ja matalakoppainen. Se on päällystetty tummansinisellä silkillä, joka on kirjottu ketjupistoin. Takana on nauharusetti. Tykki on harsolle kirjottu. Sen reunassa on kapea nyplätty pitsi.

Koru

Levyriipus on koristettu punaisin kivin. Riipus sidotaan nyörin avulla kiinteästi kaulalle. Mallipuvun korun esikuva on Kansallismuseon kokoelmissa ja se on aikojen kuluessa muuttunut osiltaan; osa on kadonnut. Puvun kanssa voi käyttää tyypiltään samanlaista hopealevyistä ja ketjuista valmistettua levyriipusta, jonka koristeena on punaisia kiviä. Esikuva on sama kuin Elimäen kansallispuvussa.

Sukat

Sukat ovat valkoiset ja sileäneuleiset, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.