Hiitolan naisen kansallispuku

Hiitolan naisen kansallispuku. Kuva © Wetterhoff oy Säppäli © Suomen käsityön museo
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry >

Kuva:
Puku © Wetterhoff oy
Säppäli © Suomen käsityön museo

Tilaajayhteisö
Hiisi-säätiö, nyk. Hiitola-säätiö

Valmistumisvuosi
1982, 2007

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko
kotiteollisuusopettaja Leena Pursiainen

Karjalainen Hiitolan kansallispuku perustuu 1850-luvulla käytössä olleeseen kansanpukuaineistoon. Puvun esikuvavaatekappaleet ovat kotoisin Hiitolasta kurkijokelaista lakkia lukuun ottamatta ja ne kuuluvat Kansallismuseon kokoelmiin. Hiitolan naisen kansallispuku julkistettiin vuonna 1982 ja vuonna 2007 sitä täydennettiin sarkaviitalla, sormikkailla sekä säpsä- ja sorokkapäähineillä.

Paita

Paita on pitkä, alasellinen. Se on tehty tiiviistä pellavapalttinasta. Pääntie on laaja, nelikulmainen ja siihen kiinnitetty kapea kauluskaitale on kaksinkertainen, pysty. Paidassa on lyhyt etuhalkio, jonka ympärillä on muurahaisenpolku- ja punospistoreikäkoristelu. Halkion sulkimena on solki. Oikealla olkapäällä on yhdistävää reikäommelta, muurahaisenpolkurivejä ja punospistoreikiä, vasemmalla vain muurahaisenpolkua ja punospistoreikiä. Leveät rannekkeet on ummistettu yhdistävällä reikäompeleella.

Hame

Hame on tummansinistä villapalttinaa, joka on kauttaaltaan tiheästi laskostettu vetopoimuttamalla. Kangas on vanutettu saraksi. Vyötärökaitale ja helmus ovat punaista verkaa.

Liivi

eli tankki on samaa villapalttinaa kuin hame. Se on pitkä ja selkäpuolelta laskostettu. Sulkimena ovat sydämenmuotoiset messinkihakaset.

Esiliina

Esiliina on valkeata pellavapalttinaa. Sen helmassa on neulottu pitsi.

Päähineet

Tytön päähine on pään ympäri ulottuva punaverkainen säppäli, joka on koristettu tinanastoin tai punaisella kankaalla päällystetty pinteli, joka on koristettu kullanvärisellä kaluunanauhalla ja silkkinauhoilla. Vaimon päähine on kookas pellavapalttinainen liinalakki. Se poimutetaan päähän sopivaksi punospistoreikien kautta pujotetulla nyörillä. Lakin takaosassa on yhdistävä reikäommel. Vaimon päähineitä ovat myös säpsä ja sorokka.

Koru

Koru on kookas paljinsolki.

Nästyyki

Nästyyki on pellavapalttinainen liina, joka on koristettu kudotuilla raidoilla ja reunustettu puna-sini-valkoisella iskuhapsulla. Nästyykiä kannetaan käsivarrella tai esiliinan nauhaan ripustettuna. Siihen voi kietoa arvoesineen kuten virsikirjan.

Sukat

Sukat ovat valkeat, puuvillaiset ja käsinkudotut. Ne ovat sileää neuletta. Sukansuussa on pitsiraita.

Jalkineet

Hiitolalaisen mallin mukaiset, värjäämättömästä nahasta valmistetut ruohokkaat , mustat avokkaat tai nauhakengät.

Sarkaviitta

Sarkaviitta on valkeasta sarasta ommeltu pitkä päällysvaate. Siinä on säämiskäiset rohkamot, jotka on koristeltu punaisella puuvillalangalla. Ulkoreunoja kiertää punainen koittana. Kiinnittimenä on metallihakanen.

Nästyyki

Pukuun kuuluu pellavainen nästyyki, joka on reunustettu värikkäällä iskuhapsulla.

Sormikkaat

Valkeat sormikkaat ovat puuvillaa. Niissä on pitsineulekoristelua.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.