Heinjoen naisen kansallispuku

Pukua myy

Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Tilaajayhteisö
Heinjoki-säätiö

Valmistumisvuosi
1992

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
tutkija Leena Pursiainen

Heinjoki sijaitsee Karjalan kannaksella äyräpään kihlakunnassa. Kansallispuvun esikuvamateriaali kuuluu pääosin Etelä-Karjalan museon kokoelmiin.

Puvusta osista voi koota erilaisia kokonaisuuksia: talvinen omine esiliinoineen ja sarkaviittoineen ja kesäinen pellavakostuleineen ja nyytinkipitsiesiliinoineen. Vaimolla ja tytöllä ovat erilaiset päähineet.

Rekkopaita

Paidan rekko on äyräpään kihlakunnan tapaan kookas, tiheästi virvittäin kirjottu ja väriltään oranssin voittoinen. Pääntien kaitale on kirjottu rekon tapaan. Leveätä ranneketta koristaa punainen nauha. Paita on pitkä, alasellinen. Paitakangas on pellava- tai puolipellavapalttinaa.

Hameet

Hameet ovat villapalttinaisia, hiukan vanutettuja. Sinisen hameen helmassa on punainen verkahelmus. Punainen hame on koottu pietimistä ja siinä on myös punainen verkahelmus. Molemmissa hameissa väljyys on laskostettu vyötäisille.

Esiliinat

Talviesiliina on tehty punavoittoisesta raidallisesta kankaasta, jonka helmuksessa on punainen verkakaitale, kirjottu kaitale, brokadinauha, hapsut ja silkkitilkuista tehty koristus. Kesäesiliina on pellavapalttinaa ja monin levein nyytingein koristettu.

Kostuli

Kostuli on kesäinen vaate, joka puetaan rekkopaidan päälle. Se on tehty pellavatoimikkaasta. Kostuli on edestä avoin, vyötäisten kohdalta nauhoin suljettu ja sen etureunat ovat tiiviisti kirjotut.

Viitta

Viitta on talvinen päällysvaate. Sekin on edestä avoin niin, että rekko jää näkyviin. Viitta on tehty paksusta valkoisesta sarasta. Sen pysty kaulus on punaista verkaa. Viitan etureunoissa on villalankakirjontaa. Sulkimena on nappi ja nyöri. Säämiskäiset, villalangalla kirjotut koristeet ovat napin alla ja sivukiilojen päissä. Hihansuissa on säämiskäinen, kirjottu kaitale.

Päähineet

Pikkutytön päähineenä on punainen, puoliselkään ulottuva silkkinauha. Isommat käyttävät säppäliä, nauhamaista päähinettä, jossa on punaiseen verkakaitaleeseen kiinnitettyjä tinanastoja.
Aikuisen naisen päähine on huntu. Se on tällä alueella pieni, taidokkaasti poimutettu ja kovitettu. Mallipukuun huntua ei ole tehty.

Koru

Koru on paidan halkion sulkeva paljinsolki.

Sukat

Sukat ovat valkoiset ja punaiset, sileäneuleiset, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.