Hausjärven naisen kansallispuku

Hausjärven naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Timo Ripatti 1991

Tilaajayhteisö
Hausjärvi-Seura ry

Valmistumisvuosi
1991

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
tutkija Pirkko Sihvo

Hausjärvi-Seuran aloitteesta koottu Hausjärven naisen kansallispuku edustaa 1800-luvun alun röijypukutyyppiä. Esikuvana on Hausjärveltä Kansallismuseon kokoelmiin talletettu morsiuspukuna käytetty pukukokonaisuus, jossa on palttinainen alusmekko ja samaa, valkeapohjaista, hammasraitaiseksi kudottua kangasta olevat hame ja röijy.

Aluspuku

Alimmaisena on pitkä, pellavakankainen aluspuku, jonka selässä on pitkä halkio ja sen kiinnittimenä nyörit. Aluspuku on laajapäänteinen ja siinä on vartalon muotoja korostavia muotolaskoksia. Puku sidotaan nyörein tai nauhoin. Sen päälle puetaan hame ja röijy.

Hame

Hameessa on vyötäröllä syvät myötälaskokset ja keskellä takana lautalaskos. Hame on runsas ja se sijoittuu niin ylös vyötäisillä kuin vartalon muodot sallivat. Hame ulottuu lähes nilkan kapeimpaan kohtaan.

Esiliina

Esiliina on ohutta, harsomaista pellavaa. Sen helmapäärme on hyvin leveä. Esiliina solmitaan hameen vyötärökaitaleen päälle. Solmimisnauhat ovat esiliinakankaiset, leveät ja jäävät solmittuina näkyviin.

Röijy

Röijy on malliltaan hyvin lyhyt, ns. spenserröijy. Se on vuoriton. Hihat ovat hyvin pitkät, peukalon hankaan ulottuvat. Hihan muoto on kuin laihan lampaanlapahihan. Röijyssä on takana matalat laskokset saumoissa, jotka yhdistävät etukappaleet takakappaleeseen. Kummankin laskoksien juuressa on röijykankaalla päällystetty nappi. Röijyn yhtenä sulkimena on kapea, röijykankainen vyö, joka kiertää röijyn ja joka solmitaan edestä. Muina sulkimena ovat nuppipäiset neulat.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää valkoista pellavapalttinaista huivia, joka puetaan röijyn alle tai päälle.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha.
Aikuisen naisen päähineenä on pienikokoinen, vaalealla, kuviollisella silkkikankaalla päällystetty tykkimyssy ja nyplätty frimodiglai - tykkipitsi.

Sukat

Sukat ovat valkoiset, sileäneuleiset.

Jalkineet

Jalkineiksi sopivat mustat balleriinatyyppiset matalat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.