Hankasalmen naisen kansallispuku

Hankasalmen naisen kansallispuku Kuva © Taito Uusimaa Lasse Keltto
Hankasalmen naisen kansallispuku takaa. Kuva © Taito Uusimaa Lasse Keltto
Pukua myy

Hankasalmen Kalevalaiset Naiset >

Sivun kuvat:
© Taito Uusimaa Lasse Keltto

Tilaajayhteisö
Hankasalmen Kalevalaiset Naiset ry

Valmistumisvuosi
2006

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati, Kansallispukuneuvoston konsultti Leena Hokkanen ja tutkija Leena Holst

Hankasalmen naisen kansallispuvun tarkistushanke käynnistyi Hankasalmen Kalevalaisten Naisten toimesta. Tarkistushankkeen perustana oli Leila Vepsäläisen tekemä pro gradu-tutkielma Hankasalmen naisen kansallispuvusta. Puvun esikuva-aineisto on Suomen kansallismuseon kokoelmissa. Puvun paita, hame ja liivi tehtiin kankaita, valmistustekniikoita ja kaavoitusta myöten esikuviensa mukaiseksi. Pukuun lisättiin toinen liivi ja Hankasalmelta museokokoelmiin tallennetun röijyn sekä tykkimyssyn kopan uusinnot sekä erilaisia esiliinavaihtoehtoja.

YlisPaita

Paita on tyypillinen kansanomainen naisen juhlapaita, jossa on laaja pääntie, yksinkertainen pystykaulus sekä nirkoin ja tikkipistorivein koristetut rannekkeet. Pääntiellä ja hihojen kiinnitysreunoissa on laskoksia, hihansuissa vetopoimutusta.

HankkiPaita

Paita on hihaton ja koristeeton pitkä paita, joka puetaan ylispaidan alle.

Hame

Hame on tehty kapearaitaisesta, hankasalmelaismallisesta, sinivoittoisesta parkkumista. Esiliinan alle jäävä osa hamekankaasta on kudottu toisarvoisista langoista raidalliseksi. Hame on kapeasti laskostettu.

Liivi

vaihtoehtoja on kaksi ja ne ovat periaatteessa samanmalliset. Niissä on kaksirivinen napitus ja pyöreänmuotoiset läppäkörtit. Napit on päällystetty liivikankaalla. Toisessa liivissä on erikoisuutena etureunojen muusta raidoituksesta väritykseltään ja raitarytmiltään poikkeavat raitaryhmät.

Esiliina

Hankasalmen pukuun liitettiin laajalti käytetyn valkean palttinaesiliinan lisäksi kolme painokankaista esiliinaa vaihtoehtoisina puvun osina. Esiliina kiinnitetään vyötärölle pirtanauhalla.

Röijy

Röijy on kimonohihainen. Röijykangas on ohuehkoa sarkaa, vanutettua villakangasta.

Tasku

Taskun malli on vakio, mutta sen voi valmistaa erilaisista pukuun liittyvistä kankaista. Taskun näkyvin osa on kolmesta kaistasta koottu. Tasku kiinnitetään vyötärölle pirtanauhalla.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha. Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Se on suurikokoinen, petrolin sinisellä silkillä päällystetty ja pronssinruskeilla silkkilangoilla ketjupistoin kirjailtu. Tykkipitsi on tyllille kirjottu.

Koru

Koru on hopeinen levyriipus.

Huivi

Huivi on joko valkea pellavapalttinasta valmistettu tai silkkihuivi.

Sukat

Sukat ovat tummansiniset, sileäneuleiset, puuvillaiset tai villaiset.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto