Hämeen naisen mallipuku

Pukua myy
Sivun kuvat:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmatn kokoelma / Lasse Keltto
Tilaajayhteisö
Helmi Vuorelma Oy
Valmistumisvuosi
1985
Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
Kansallispukukonsultti Ritva Somerma
Hämeen naisen kansallispuvun on suunnitellut ja koonnut professori U.T. Sirelius. Puvun piirros kudontaohjeineen julkaistiin 1922 Suomen kansallispukuja II –vihkossa. Puku edustaa 1700-luvun alkupuolen kansanomaista naisen juhlapukeutumista. Puku on kuulunut alusta asti Helmi Vuorelma Oy:n tuotantoon.
Hämeen naisen kansallispuvun tarkistustyö sai alkunsa Raili Yrjölän opinnäytetyöstä. Puvun valmistusta ohjasi Suomen kansallispukuneuvosto. Tarkistustyö saatettiin loppuun Helmi Vuorelma Oy:n kanssa 1985. Esikuva-aineisto on talletettuna pääasiassa Suomen kansallismuseon kokoelmiin.
Paita
Paita on valkeaa pellava- tai puolipellavapalttinaa ja malliltaan pitkä. Pääntiellä miehustan väljyys kootaan edessä ja takana laskosryhmille. Hihansuissa on tiheä vetopoimutus ja rannekkeita koristavat tikkipistorivi ja nirkkoreuna. Rannekkeet suljetaan pellavanyörein.
Hame
Hame on lämpimän punaista verkaa. Runsas kangasmäärä kootaan vyötäröllä vetopoimutuksella.
Liivi
Liivi on malliltaan pitkä ulottuen ylälantiolle. Punavalkoisesta ristiraitaisesta kamlotista valmistettu liivi suljetaan tinamaljuihin pujotetulla pellavanyörillä. Liivin takana ovat näyttävät laskoskörtit.
Esiliina
Esiliina on valkoinen palttinainen. Väljyys kootaan muutaman laskoksen avulla vyötärökaitaleeseen. Solmiamisnauhoina ovat kanttinauhat.
Tasku
Tasku on punaisesta ja mustasta verasta koottu vyötasku. Taskun kiinnittimenä on punavalkoinen pirtanauha.
Päähine
Tytöt käyttävät punaista silkkinauhaa. Aikuisten naisten päähine on valkea tanu, jota reunustaa näyttävä nyplätty pitsi.
Sukat
Puvun kanssa käytetään valkoisia sileäneuleisia villa- tai puuvillasukkia.
Jalkineet
Jalkineina käytetään mustia pintanahkaisia avokkaita, nauhakenkiä tai kansanomaisen mallin mukaisia solkikenkiä.
Huivi
Puvun kanssa voi käyttää silkkihuivia, joka voi olla yksivärinen tai ruudullinen.
Kirjallisuus
Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.