Haapajärven ja Reisjärven naisen kansallispuku

Haapajärven ja Reisjärven naisen kansallispuku. Kuva © Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999
Pukua myy

Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry >

Kuva:
© Suomen käsityön museo / Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat, Ulla Paakkunainen 1999

TilaajayhteisöKeski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry.

Valmistumisvuosi
1997

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Mariliina Perkko

Haapajärven ja Reisjärven kuntien yhteinen uusi kansallispuku perustuu perukirja-aineistoon, C.P. Elfströmin akvarelliin numero 6 vuodelta 1808 sekä taiteilijan kirjallisiin kuvauksiin naisen pukeutumisesta tuona aikana. Tyyni Vahter päätyi artikkelissaan Pohjalaisten kansanpukujen kuvia viime vuosisadan (1800) alkupuolelta, Suomen Museo 1939, olettamaan, että Elfströmin akvarellissa numero 6 kuvattu röijy ja hame olivat kotikutoista, flammukuvioista parkkumia. Kalajoen pitäjään kuuluneiden Haapajärven ja Reisjärven asukkaiden kauppamatkat suuntautuivat Kalajoen kirkolle. On aihetta olettaa, että vilkasta kauppaa käyvän rannikkokaupungin muoti vaikutti myös siellä kauppaa käyvien sisämaan asukkaiden pukeutumisen muotiin.

Uuden kansallispuvun kokoamistyön aineksina olivat Elfströmin akvarellien ja Vahterin tutkimusten lisäksi perukirjat ko. paikkakunnilta sekä Kansallismuseon kansanpukukokoelmat.

Röijyt

Puvussa on kaksi kimonohihaista röijyä. Ne ovat flammukuvioista parkkumia, toinen musta-, toinen punavoittoinen, molemmat kapearaitaisia, jossa pienet, valkeat flammutäplät ovat kuin lumisade. Röijyn kiinnittiminä ovat neulat.

Hameet

Hameita on kolme, kaikki saman mallisia. Hameiden runsas väljyys on koottu kapeiksi myötälaskoksiksi. Vyötärökaitale on kapea. Hameiden kankaat ovat samat kuin röijyissä. Kolmas hamevaihtoehto on mustaa kamlottia.

Paita

Paita on yksinkertainen, kansanomainen T-paita, jonkalaisia käytettiin röijyn alla. Kangas on pellava- tai puolipellavapalttinaa.

Esiliinat

Puvun kanssa voi käyttää erilaisia esiliinoja: 1. valkea palttinaesiliina, 2. vihreä raskiesiliina, 3. mustakuvioinen painettu esiliina, 4. musta, kuviolliseksi kudottu silkkiesiliina.

Huivit

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuiveja.

Päähineet

Tytön päähineenä ovat punaiset silkkinauhat, jotka ulottuvat ainakin puoliselkään.
Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jossa on kermanvärisellä silkillä päällystetty, ketjupistoin kirjottu koppa. Tykkipitsi on frimodiglai-tyyppinen nyplätty pitsi.

Sukat

Punaiset tai vihreät käsinkudotut villaiset vikkelisukat, punaiset tai vihreät teollisesti valmistetut sileäneuleiset villa- tai puuvillasukat.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.