Etelä-Savon naisen kansallispuku

Pukua myy

Käsityökeskus Mikkeli >

TilaajayhteisöMikkelin läänin käsi- ja taideteollisuus ry

Valmistumisvuosi
1988

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
professori Toini-Inkeri Kaukonen

Etelä-Savon naisen kansallispuvun on suunnitellut maisteri Tyyni Vahter 1956, jolloin puvun nimenä oli Suur-Savon kansallispuku. Aikojen kuluessa muuttunut puku palautettiin Vahterin nimeämää esikuva-aineistoa vastaavaksi Toini-Inkeri Kaukosen johdolla. Tällöin myös nimi Suur-Savo muutettiin pukuhistorian kannalta perustellummaksi Etelä-Savoksi.

Paita

Paita on tehty mäntyharjulaisen ylispaidan mukaiseksi. Yliset ovat lyhyet ja paidan helma jää hameen vyötäisten yläpuolelle. Ylisten alle puetaan hankkipaita, joka on hihaton ja pitkä. Yliset on tehty pellavapalttinasta. Kauluksen reunassa on sidepistoreikäommel. Hihan suut on vetopoimutettu. Leveissä rannekkeissa on sekä sidepistoreikäompeleella että ronkkauksella tehdyt raidat. Rannekkeissa on napinläpipari, sulkimena nyöri.

Hame

Hame ja liivi ovat samasta kankaasta, joka on punavoittoista, tummalla sinisellä höystettyä kapearaitaista parkkumia. Hameeseen on käytetty kolmisen metriä kangasta. Kangas on koottu vyötäisille pieniksi laskoksiksi.

Liivi

Liivi on hamekankainen. Komeat laskoskörtit takana, leveähköt olkaimet ja ylälantiolle ulottuva helma ovat liivin mallille tyypillisiä. Liivi suljetaan nyörillä, joka kulkee punospistoreikien kautta.

Esiliina

Esiliina on kookas, valkeasta pellava- tai puolipellavapalttinasta valmistettu. Sen väljyys on laskostettu vyötäisille.

Tasku

Tasku on sinivoittoista parkkumia. Se on savolaiseen tapaan kapeasuinen ja kolmesta kaistasta koottu.

Röijy

Röijy on tehty valkeasta paksusta sarasta. Sen pääntie on reunustettu tummansinisellä saralla. Röijyssä on laskoskörtti. Kiinnittimenä on nappi ja napinläpi.

Päähineet

Tytön päähineenä on punainen silkkinauha.
Aikuisen naisen päähine on tanu, liinalakki. Siinä on pellavapalttinainen pesä ja reunassa leveä nyplätty pitsi. Toisena päähineenä on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty vaaleansinisellä silkillä ja kirjottu ketjupistoin mustalla silkillä. Tykkipitsejä on kaksi, jotka molemmat ovat tyllille kirjottuja ja nyplätyllä pitseillä reunustettuja.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuiveja.

Sukat

Sukat ovat valkeat, sileäneuleiset, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.