Etelä-Savon miehen kansallispuku

Etelä-Savon miehen kansallispuku
Pukua myy

Käsityökeskus Mikkeli >

TilaajayhteisöMikkelin läänin käsi- ja taideteollisuus ry

Valmistumisvuosi
1988

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
professori Toini-Inkeri Kaukonen

Etelä-Savon miehen kansallispuvun on suunnitellut maisteri Tyyni Vahter 1956, jolloin puvun nimenä oli Suur-Savon kansallispuku. Aikojen kuluessa muuttunut puku palautettiin Vahterin nimeämää esikuva-aineistoa vastaavaksi Toini-Inkeri Kaukosen johdolla. Tällöin myös nimi Suur-Savo muutettiin pukuhistorian kannalta perustellummaksi Etelä-Savoksi.

Paita

Paita on tyypillinen kansanomainen miehen juhlapaita, jossa on korkea kaulus ja olkatilkut. Hihoissa ei ole rannekkeita. Paidan halkio suljetaan soljella tai nyörillä. Kaulus pidetään pystyssä ja se tuetaan huivilla. Paita on puolipellavapalttinaa.

Huivi

Puvun kanssa käytetään mustaa tai sinistä silkkihuivia.

Housut

Housut ovat pitkät, kapealuukkuiset ja tummansinisestä sarasta valmistetut. Luukku on suljettu kannallisin metallinapein. Kesähousut voi tehdä myös tukevasta, indigonsinisestä pellavatoimikkaasta. Housujen kannattamina voi käyttää nahkaisia olkaimia, jotka tarvitsevat omat nappinsa.

Liivi

Liivi on lyhyt ja kaksirivisesti napitettu. Napit ovat kannalliset ja messinkiä. Kaulus on pysty ja sen etureunoihin on upotettu liivikankaasta purettu hapsutus. Taskut tavanmukaiset liivintaskut. Liivikangas on parkkumia, jossa on punaisella pohjalla kapeita tummansinisiä ja valkeita raitoja. Selkäkappale on tehty pellavapomsista, jossa on valkeat, siniset ja punaiset raidat.

Röijy

Röijy on selkeästi punaisella, mustalla ja tummansinisellä raidoitettua parkkumia. Kaulus on pysty. Sen etureunat ja osa etuliepeestä on koristettu hapsutuksella. Napitus on kaksirivinen, napit röijykankaalla päällystetyt. Taskut ovat liivintaskutyyppiset. Röijyn selässä on korkea laskoskörtti.

Päähine

Kairalakki on punaisella koristettua ja reunustettua sinistä sarkaa tai verkaa. Lippalakki on tummansinistä tai mustaa sarkaa tai verkaa ja kiiltävälippainen.

Koru

Paidan halkion sulkimena voi käyttää hopeista paljinsolkea.

Lappavyö

Lappavyö on mukana puvun tarkistuksen kokonaissuunnitelmassa, mutta sitä ei ole valmistettu.

Sukat

Sukat ovat mustat tai tummansiniset, sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai savolaisen kansanomaisen mallin mukaan tehdyt yksipohjaiset pieksut tai lapikkaat. Ne ovat pitkävartiset ja värjäämättömästä nahasta valmistetut. Pieksujen ja saappaiden varret pidetään juhlapuvussa lahkeiden alla.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.