Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku

Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku. Kuva © Etelä-Pohjanmaan museo

Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispuku

Tykkimyssy

Pukua myy

Puvun työohjeita ja kaavoja välittää Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry/Risto Känsälä
Risto Känsälä

Sivun kuvat:
© Etelä-Pohjanmaan museo

Tilaajayhteisö
Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry

Valmistumisvuosi
1991

Puvun asiantuntija
Kansallispukuraati
museotoimenjohtaja Marja-Liisa Haveri

U.T. Sirelius on julkaissut Keski-Pohjanmaa (Härmän-Isonkyrön seutu) -nimisen kansallispuvun mallin vihkossaan Suomen kansallispuvut 1922. Puku on ollut yksi suosituimpia kansallispukujamme. Pukukokonaisuus on aidosti eteläpohjalainen. Puvun osien esikuvat on koottu Suomen kansallismuseon kokoelmiin eteläiseltä Pohjanmaalta useasta eri pitäjästä. Tästä syystä kansallispukuraati muutti puvun nimen Etelä-Pohjanmaan eli Härmän-Isonkyrön naisen kansallispuvuksi vuonna 1984.

Paita

Läntisen Suomen kansanomainen naisen juhlapaita on ollut esikuvana tässä kansallispuvussa. Paitaan on käytetty runsaasti kangasta. Siinä on suuri nelikulmainen pääntie, joka on laskostettu sekä edestä että takaa. Kaulus on yksinkertaisesta kankaasta ja koristeeton. Hihat ovat leveät ja kiinnitysreunastaan laskostetut. Hihansuut on vetopoimutettu. Rannekkeet ovat kapeat ja nirkkoreunaiset. Rannekkeet suljetaan nyörillä napinläpiparin kautta.

Hame

Hame noudattaa mahdollisimman tarkasti eteläpohjalaista kansanomaista esikuvaansa. Sen taidokas flammukuvio kautta hameen on värjärin ja kutojan taidonnäyte. Hameessa on paljon kangasta. Säästäväisyyssyistä hameen etuosaan, jonka esiliina peittää, kätkettiin lankoja, joita ei hameen näkyvissä osissa haluttu käyttää. Hamekangas on myötälaskostettu.

Esiliina

Esiliina on kookas ja valmistettu vihreästä silkistä. Sen reunat on päärmätty kapeasti. Väljyys on koottu laskoksiksi niin, että keskellä on vastalaskos. Vyötärökaitaleen päät kääntyvät silmuiksi, joihin solmimisnauha pujotetaan.

Tasku

Tasku on suorasuinen ja tilkuista koottu. Se hameen ja esiliinan vyötärölle messinkisellä kokalla.

Liivi

Liivi on vyötäröpituinen. Siinä on matala laskoskörtti. Liivin olkaimet ovat kapeat. Kiinnittiminä ovat nurjalle ommellut hakasten silmut ja nyöri. Liivikangas on punavoittoista raidallista parkkumia.

Koru

Kullattu helysolki kiinnitetään neulalla paidan etumukseen.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuivia.

Päähineet

Tytön päähine on punainen silkkinauha.
Aikuinen nainen käyttää tykkimyssyä. Myssyn koppa on päällystetty kermanvärisellä silkillä, joka on koristettu ketjupistokuvioin. Tykin pitsinä on raumalainen frimodiglai.

Sukat

Sukat ovat vihreät, sileäneuleiset, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Mustat avokkaat, nauhakengät tai soljelliset kansallispukukengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.