Askolan miehen kansallispuku

Askolan miehen kansallispuku. Kuva © Taito Uusimaa Lasse Keto
Pukua myy

Taito Etelä-Suomi ry , Uusimaa >

Sivun kuvat
© Taito Uusimaa Lasse Keto

Tilaajayhteisöt
Askolan maatalousnaiset, Askolan kunnan kulttuurilautakunta

Valmistumisvuosi
1993

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
tutkija Leena Holst

Askolan miehen kansallispuvun esikuva-aineisto on Suomen kansallismuseon kokoelmissa. Tyyni Vahter suunnitteli sen perusteella miehen kansallispuvun 1930-luvulla. Malli on julkaistu mm. Suomalaisia kansallispukuja kirjassa 1950, jossa piirrokset puvusta oli tehnyt Alli Touri.

Askolan maatalousnaiset perustivat 1985 kansallispukutoimikunnan, jossa oli mukana myös Askolan kunta. Toimikunta pyysi Suomen kansallispukuneuvostoa tarkistamaan, miten pitäisi valmistaa ja käyttää vuosien varrella muuttunutta Askolan miehen kansallispukua. Kansallispukuraati päätti ottaa tarkistuksen lähtökohdaksi Suomen kansallismuseoon Askolasta talletetun kansanpukuaineiston, jota myös Tyyni Vahter käytti 1930-luvulla. Kansallispukuneuvoston tehtäväksi jäi palauttaa puku esikuvamateriaaliaan vastaavaksi. Tarkistustyöstä vastasi tutkija Leena Holst kansallispukuneuvostosta.

Paita

Paidan esikuvana on miehen kansanomainen juhlapaita Askolasta. Kangas on tiivistä, ohuehkoa pellavapalttinaa. Kaulus on pystyssä pidettävä ja sitä tukee kaulan ympärille solmittu huivi. Pääntiellä ja hihojen suissa on tiivis vetopoimutus. Paidassa on pitkä etuhalkio, jonka pohjukassa on yhdistävää reikäommelta. Rannekkeet ovat kapeat, tikkipistoin koristetut ja nirkkoreunaiset.

Huivi

Huivi on silkkiä. Mallipuvussa se on sininen.

Housut

Säämiskäiset polvihousut ovat leveäluukkuiset. Luukku on suljettu isoilla kannallisilla metallinapeilla, lahkeen suuhalkiot pienemmillä. Suiden kaitaleissa on solkikiinnitys. Housut ovat kiinteät. Sekä säämiskä että saumat ovat joustavia. Luukku ja lahkeen suut on koristettu säämiskän ompelussa käytetyillä koristeompeleilla. Housujen kannattamina voi käyttää nahkaisia olkaimia, jotka tarvitsevat omat nappinsa.

Liivi

Liivin kangas on raidallista parkkumia. Liivin kaulus on pysty ja tukikankain ja pistoin tuettu. Liivin takaosa rakentuu kahdesta liivikankaisesta kappaleesta, joiden alaosassa ovat kulmikkaat läppäkörtit. Keskellä takaosaa muodostavat takakappaleiden raidat selkeän V-kuvion. Napitus on kaksirivinen. Napit ovat kannallisia metallinappeja.

Takki

Sortuutti on sarkainen, kauluksellinen ja kaksirivisesti napitettu pitkä takki. Se on tehty tummansinisestä sarasta. Kaulus on taittuva. Hihansuissa on leveät käänteet. Takana on halkio ja kaksi laskosta. Laskoksiin on upotettu taskukannet ja -pussit. Taskun kansissa on koristeena nappeja. Napit ovat kannallisia hopeanappeja.

Koru

Koru on paljinsolki, joka sulkee paidan halkion. Sen sijaan voi käyttää nyöriä.

Sukat

Sukat ovat punaiset.

Jalkineet

Mustat solkikengät tai nauhalliset kengät.

Päähineet

Verkakaitaleista koottu tummansininen kairalakki tai huopasilinteri.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.