Asikkalan naisen kansallispuku

Asikkalan naisen kansallispuku. Kuva © Wetterhoff Oy
Pukua myy

Lisätietoja puvusta saa Suomen kansallispukukeskuksesta.

Sivun kuvat:
© Wetterhoff Oy

Tilaajayhteisö
Asikkalan maatalousnaiset

Valmistumisvuosi
1982

Asiantuntijat
Museovirasto / Kansallispukuraati
dosentti Maija-Liisa Heikinmäki

Asikkalassa on kolme naisen kansallispukua. Ensimmäinen näistä on kuvattu Theodor Schvindtin julkaisussa Suomalaisia kansallispukuja vuodelta 1902. Toinen kansallispuku on Nastolan ja Asikkalan yhteinen puku. Kolmas kansallispuku, joka valmistui Asikkalan maatalousnaisten aloitteesta, oli jo vireillä, kun Suomen kansallispukuneuvosto aloitti toimintansa vuonna 1979. Kolmannen pukuhankkeen taustana oli saada puku vastaamaan kansanomaista esikuva-aineistoaan. Toini-Inkeri Kaukosen mukaan 3. puku edustaa malliltaan myöhäisempää kansanomaisen pukeutumisen kautta kuin puvut 1. ja 2.

Puvun osat

Paita

Paita on pitkä, alasellinen. Pääntie on avara ja neliömäinen. Kaulus on pysty ja yksinkertaisesta kankaasta. Kapeat rannekkeet on koristettu punaisella ompelukirjonnalla. Paita on puolipellavaista tai pellavaista palttinaa.

Hame

Hamekangas on tummansinipohjaista parkkumia, jossa on kapeita punaisia, luonnonvalkoisia ja vihertäviä raitaryhmiä. Hame on kapeasti myötälaskostettu, runsaan näköinen.

Esiliina

Esiliina on kookas ja samaa kangasta kuin paita. Sen väljyys on laskostettu vyötärönauhaan niin, että edessä on vastalaskos. Helmapäärme on leveä.

Tasku

Suorasuinen tasku on tehty tumman sinisestä parkkumista. Siinä on neljä villalangalla ketjupistoin kirjottua pyörylää ja keskellä taskua on peili. Tasku on sidottu vyötäisille pirtanauhalla, jonka solmitut päät jäävät näkyviin joko edessä tai sivulla.

Liivit

Puvussa on kaksi liiviä, lyhyt hamekankainen ja vyötärölle ulottuva yksivärinen sininen. Raidallisessa liivissä pääntie on reunustettu liivikankaalla ja helmassa on poikkiraitainen, leveä kaitale, joka on sinipunaraidallinen. Sininen liivi on parkkumia. Molemmissa on nappikiinnitys.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuivia.

Päähineet

Aikuisen naisen päähine on tano. tanopäähineessä on pesä, jossa pohjana on punaisella villapalttinalla päällystetty kovitettu rengas. Tähän kiinnitetään valkeasta pellavapalttinasta tehty ja nyplätyllä pitsillä reunustettu lakiosa, jota kiertää pitkittäin laskostettu silkkinauha. Tano puetaan päälaelle.

Koru

Puvun kokonaissuunnitelman mukaan koru on punaisilla kivillä koristettu levyriipus, joka sidotaan kiinteästi kaulan juureen. Se ei ole mukana mallipuvussa.

Sukat

Sukat ovat valkoiset ja sileäneuleiset, materiaaliltaan villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Jalkineet ovat mustat avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.