Alatornion naisen kansallispuku

Alatornion naisen kansallispuku. Kuva Suomen kansallispukukeskus/Hanna-Kaisa Hämäläinen/Studio Ihmepeili. Alatornion naisen kansallispuku. Kuva Suomen kansallispukukeskus/Hanna-Kaisa Hämäläinen/Studio Ihmepeili. Alatornion naisen kansallispuku. Kuva Suomen kansallispukukeskus/Hanna-Kaisa Hämäläinen/Studio Ihmepeili.
Pukua myy

Taito Lappi ry >

Sivun kuvat:
© Suomen kansallispukukeskus/Hanna-Kaisa Hämäläinen/ Studio Ihmepeili.

Tilaajayhteisö
Tornion kulttuurilautakunta

Valmistumisvuosi
1988

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
tutkija Leena Holst

Alatornion kansallispuku on julkaistu ensimmäisen kerran Kansallispukuja - vihkossa 1915, jossa se nimettiin alatorniolaiseksi naisenpuvuksi. Julkaisussa on puvusta väritetty piirros, hameen raitamalli ja lyhyt kuvaus puvun osista. Puvun selityksen malleineen on saanut julkaisun mukaan lääketieteen ylioppilas Kaarina Kari 1913 Alatorniolta.

Puvun malli tarkistettiin kansanomaista esikuva-aineistoaan vastaavaksi. Hankkeen takana oli Tornion kulttuurilautakunta. Suomen kansallispukuneuvosto ja sen asiantuntijaelin kansallispukuraati vastasivat tarkistuksesta. Tässä yhteydessä pukuun lisättiin röijy. Tarkistusta tukevaa aineistoa löytyi sekä kirjallisista lähteistä että Kansallismuseon arkistosta. Tykkimyssyn esikuva on Tornionlaakson maakuntamuseossa.

Puvun osat

Paita

Paita on avarapäänteinen ylispaita, johon voi lisätä alaset. Pääntie on veneen muotoinen ja sitä reunustaa kapea, kaksinkertainen kaitale. Kangas on tiivistä pellava- tai puolipellavapalttinaa.

Hame

Hame on tiiviiksi kudottua parkkumia, jossa on harmaa pohja ja moniväriset raitaryhmät. Hame on laskostettu kapeasti.

Liivi

Liivi on harmaata parkkumia. Se on lyhyt ja kiinteä. Kiinnittiminä ovat kannalliset messinkinapit.

Huivi

Musta, valkea tai ruudullinen silkkihuivi.

Esiliina

Esiliina on kookas. Se on tehty mustasta, kuviolliseksi kudotusta silkistä ja laskostettu vyötäisille.

Röijy

Röijy on kimonohihainen ja lyhyehkö. Se on tehty mustasta floretista, kuviolliseksi kudotusta, tiiviistä ja ryhdikkäästä villakankaasta. Röijyn kiinnittimenä ovat neulat.

Päähineet

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, joka tässä puvussa on kookasta pohjoispohjalaista mallia. Kopan etureuna on herttamainen. Se on päällystetty mustalla silkkisatiinilla, vaalealla kuviolliseksi kudotulla silkillä tai vaalealla silkillä, joka on kirjottu ketjupistoin. Rusetti on kopanväristä silkkinauhaa tai päällystykseen käytetystä silkistä tehty. Tykin pitsi on frimodiglai -tyyppinen nyplätty pitsi.

Tytön päähineenä on rippikouluikään saakka punainen, puoliselkään ulottuva silkkinauha.

Sukat

Sukat ovat valkeat, sileätä neuletta, villaiset tai puuvillaiset. Myös punaisia, sinisiä tai vihreitä voi käyttää.

Jalkineet

Jalkineet ovat mustat. Malliltaan ne ovat yksinkertaiset avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto