Akaan seudun naisen puku

Akaan seudun naisen puku
Pukua myy

Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Sivun kuvat: Suomen kansallispukuneuvosto, Timo Ripatti 1986

Tilaajayhteisö
Akaa-Toijala-Seura ry

Valmistumisvuosi
1983

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Tutkija Leena Holst

Toijala, Kylmäkoski, Vesilahti ja osa Viialaa muodostivat aikoinaan Akaan pitäjän. Akaa-Toijala -seura halusi tallentaa alueensa kansanomaisten pukujen historiaa, siirtämällä sen kansallispukukäyttöön. Vastuuhenkilönä toimi Hilkka Harhio. Akaan seudun naisen kansallispuku perustuu Hämeen museon kokoelmiin.

Puvun osat

Paita

Paita on palttinaksi kudottua puolipellavaa tai pellavaa. Pääntie on suorakulmioksi leikattu. Kaulus on yksinkertainen ja sen reunassa on kankaasta purettu hapsutus. Miehustan väljyys on koottu pääntielle vetopoimuryhmiksi. Rannekkeet ovat kapeat ja nirkkoreunaiset. Kiinnittiminä on napinläpipari ja nyöri.

Hame

Hame on leveäraitaista parkkumia. Kansallispuvun hamekangas noudattaa mahdollisimman tarkasti esikuvakankaan raidoitusta ja väritystä, mutta kansallispuvun kangas on kudottu puuvillaloimeen. Väreinä punainen ja vihreä hallitsevat.

Esiliina

Esiliina on samaa kangasta kuin paita. Se on kookas ja koristelematon. Esiliinan väljyys on koottu laskoksille. Vyötärökaitale on pituudeltaan kankaan levyinen. Esiliina solmitaan vyötäisille erillisellä nauhalla. Arkinen solmimisnauha piilotetaan hameen vyötärökaitaleen alle.

Tasku

Hämäläisessä taskussa on keskikaitale ja sivukaitaleet. Suu on suora, muoto alaspäin levenevä. Taskun värit Akaan puvussa ovat punainen ja vihreä. Nauhana on punavalkea pirtanauha.

Liivi

Liivi on leveäraitaista parkkumia. Se on nyöritetty. Liivi on kiinteä, pitkähkö ja ulottuu ylälantiolle. Liivin takaosassa on laskostettu körtti. Liivikankaan raidoitus on väreiltään lähellä hamekangasta, mutta raitarytmi on erilainen.

Huivi

Puvun kanssa voi käyttää silkkihuivia.

Päähineet

Aikuisen naisen päähine on tummansinisellä tai mustalla silkillä päällystetty tykkimyssy, jonka kanssa käytetään floderi -tyyppisellä nyplätyllä pitsillä koristettua tykkiä. Tyttöjen päähine on rippikouluikäiseksi saakka punainen silkkinauha.

Koru

Hopeinen levyriipus, joka sidotaan kaulan juureen nauhalla tai nyörillä.

Sukat

Sukat ovat sileää neuletta ja valkoiset, villaa tai puuvillaa.

Jalkineet

Jalkineet ovat mustat solkikengät, avokkaat tai nauhakengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto