Akaan seudun miehen puku

Akaan seudun miehen puku
Pukua myy

Tällä hetkellä pukua ei ole saatavilla. Lisätietoja Suomen kansallispukukeskuksesta.

Sivun kuvat: Suomen kansallispukuneuvosto, Timo Ripatti 1986

Tilaajayhteisö
Akaa-Toijala-Seura ry

Valmistumisvuosi
1983

Asiantuntijat
Kansallispukuraati
Tutkija Leena Holst

Toijala, Kylmäkoski, Vesilahti ja osa Viialaa muodostivat aikoinaan Akaan pitäjän. Akaa-Toijala -Seura halusi tallentaa alueensa kansanomaisten pukujen historiaa siirtämällä sen kansallispukukäyttöön. Hankkeen toteuttamisesta vastasi Hilkka Harhio. Akaan seudun miehen kansallispuku perustuu Hämeen museon kokoelmiin.

Puvun osat

Paita

Paita on palttinaksi kudottua puolipellavaa. Pystyssä pidettävä kaulus on tehty kaksinkertaisesta kankaasta. Paidan etuhalkio on päärmätty. Halkion pohjukassa on yhdistävä reikäommel. Kauluksen ja halkion reunoja kiertää nyplätty pitsi. Hihansuut ovat suorat, ilman rannekkeita ja hihansuita kiertää valkeilla ketjupistoilla ommeltu köynnösmäinen raita. Paidassa on kirjotut olkalaput.

Huivi

Paidan kaulus tuetaan pystyksi huivilla, joka voi olla silkkiä tai puuvillaa. Huivin solmimistapoja on useita.

Housut

Leveäluukulliset polvihousut ovat mustaa verkaa tai ohutta sarkaa, koska mallipuvun valmistumisaikaan ei esikuvahousujen mukaista säämiskää ollut vielä saatavissa. Nyt 2000-luvulla sitä saa. Säämiskäiset polvihousut kuuluisivat tähän pukuun ensisijaisena vaihtoehtona. Sääksmäen miehen kansallispuvun polvihousujen ohjeet sopivat tämän puvun säämiskähousuihin.

Liivi

Liivi on raidallista punapohjaista, siniraidalliseksi kudottua parkkumia. Siinä on tanakaksi tuettu pystykaulus sekä liivintaskut. Takakappale ja vuori ovat tukevaa pellavapalttinaa. Napitus on kaksirivinen. Napit on päällystetty liivikankaalla.

Röijy

Röijy on osa pukukokonaisuutta. Se on tehty leveäraitaisesta parkkumista, jonka hallitsevat värit ovat punainen ja vihreä. Napitus on kaksirivinen. Napit on päällystetty röijykankaalla. Röijyn takakappale on keskisaumallinen ja keskelle taakse muodostuu kankaan raidoituksesta V-kuvio, jossa raidat kohtaavat toisensa. Röijyssä on teräväkulmaiset läppäkörtit. Röijyä ei napiteta. Avoin röijy paljastaa liivin ja kaulusta tukevan huivin. Mies esittelee juhlapuvussaan kansanomaisittain arvokkaimman vaateomaisuutensa, jossa kaikki päällä oleva näkyy.

Päähineet

Varraslakki on punainen, neulottu päähine, jolla on pukeutumisen historiassa laaja tausta. Lippalakki, jonka lippa on kiiltävää nahkaa, on ammattityötä ja kuului ostettaviin miehen puvun osiin sekä nyt että aikoinaan.

Sukat

Kansallispuvun sukat ulottuvat polven yläpuolelle, jotta ne jäävät polvihousujen alle. Sukat ovat valkeat, sileäneuleiset ja materiaaliltaan villaa tai puuvillaa. Sukkasiteet auttavat pitämään sukat ylhäällä ja lisäksi ne lisäävät polven alapuolisen osan paksuutta niin, että polvihousut istuvat entistä paremmin.

Jalkineet

Jalkineiksi sopivat mustat nauhakengät tai solkikengät.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto