Ähtärin miehen kansallispuku

Pukua myy

Ähtärin Taitokeskus Kehrä >

Tilaajayhteisö
Ähtäri-Seura ry.

Valmistumisvuosi
1987

Asiantuntijat
Tohtori Hilkka Vilppula
Kansallispukuraati
Museonjohtaja Marja-Liisa Haveri

Ähtärin naisen kansallispuku valmistui 1978. Pukuhankkeen asiantuntija oli Hilkka Vilppula museovirastosta. Miehen kansallispukua luonnosteltiin samanaikaisesti naisen puvun kanssa. Ähtärin miehen pukusuunnitelma ja sen toteuttaminen siirrettiin 1979 perustetulle Suomen kansallispukuneuvostolle ja sen asiantuntijaelimelle kansallispukuraadille. Tilaajana oli Ähtäri-Seura ry. Raati nimesi pukuhankkeen asiantuntijaksi Marja-Liisa Haverin.

Miehen kansallispuvun esikuvamateriaali on Kansallismuseon sekä yksityisissä kokoelmissa. Mallipuvun valmistumisvuodeksi kirjattiin 1987. Tuolloin puvusta puuttuivat vielä kokonaissuunnitelmaan sisällytetyt sukat, jalkineet, vyö ja päähine sekä huivi, kaulasilkki.

Puvun osat

Paita

Tiiviistä pellavapalttinasta valmistettu pitkä paita on kaarrokkeellinen. Kauluksessa on kauluri ja se on taittuva. Halkio on kaitaleella vahvistettu. Halkion ja kauluksen kiinnittiminä ovat pulleat lankanapit ja napinlävet. Pohjukka on vetopoimutettu ja kangassalvalla huoliteltu. Paitakangas on laskostettu halkion molemmin puolin. Pääntie ja hihansuut on vetopoimutettu, samoin takakappaleen keskiosa. Rannekkeet ovat leveät ja kahdella napilla ja lävellä suljetut.

Huivi

Paidan pystyssä pidettävää kaulusta tukee kapeaksi taitettu silkkihuivi, joka on solmittu edestä.

Housut

Pitkät housut ovat kapealuukkuiset ja tummansinisestä sarasta valmistetut. Vyötärökaitale on leveä. Luukun halkiot on vahvistettu kaitalein. Niiden sulkimina ovat kannalliset messinkinapit. Housut ovat sivusaumalliset ja niihin on upotettu sisätaskut. Väljyys takana on koottu laskoksiksi.

Vyö

Pukuun ei ole nimetty esikuvavyötä.

Liivi

Lyhyt liivi on valmistettu Ruovedeltä saadun mallin mukaan ja kankaana on Ähtärin naisen kansallispuvun hameparkkumi. Kankaan kapeat raidat on kudottu tummalla sinisellä, kellanvihreällä, punaisella ja vaaleanpunaisella. Pystykaulus on melko matala, taskujen suut kapeat ja ne on leikattu vinoon langansuuntaan. Liivi on tehty kansallispukuun kaksiriviseksi. Kannallisia messinkinappeja on kahdeksan paria.

Röijy

Myös röijyn malli on Ruovedeltä. Pitkälti lanteille ulottuva röijy on tehty samasta tummansinisestä sarasta kuin housut. Kaulus on pysty. Liivintaskuja on kaksi. Hihat on tehty kahdesta kappaleesta ja niiden suissa on leveät käänteet. Keskitakasauma ja kaarevat saumat päättyvät laskoksiin, jotka muodostavat körtin. Napitus on kaksirivinen. Nappeja on viisi paria ja ne on päällystetty röijykankaalla.

Päähine

Lippalakki, jonka lakiosa on mustaa tai tummansinistä sarkaa. Lippa on nahkaa ja sen yläpuoli on kiiltävän musta, alapuoli vihreäksi värjätty.

Sukat

Sukat ovat mustat tai tummansiniset, villaa tai puuvillaa, sileäneuleiset.

Jalkineet

Mustat nauhakengät tai mustat saappaat, joiden varsi on lahkeen sisällä.

Lähteet

Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto.